New Exhibition in Portiersloge, by artist – René de Rooze
New exhibition ‘Galaxis Coincidentia F.K.’ by artist René de Rooze will be open from 5 February until 5 March 2025 in Portiersloge Groningen.
Galaxis Coincidentia F.K.
Oil and acrylic on canvas
Year: 2024
Dimensions: 110 x 100 cm
Description
Portrait of F.
This portrait is a tribute to F., an Iranian muse from Tehran. Our connection began through social media during one of the many Zoom meetings and communication platforms that became popular during the COVID-19 pandemic and the government-imposed isolation. F., a recent graduate from the Art Academy in Tehran, was determined to develop herself as an artist despite the challenges she faced as a woman in Iran.
F. lives with her younger brother and mother, and her life is deeply intertwined with the struggle for freedom. As a staunch opponent of the Islamic regime, she participates in protests, using her voice and creativity to drive change. However, the consequences of these brave actions have been severe; she was shot and injured during her resistance.
Current Communication
The communication between F. and me remains important and continues regularly through social media. We discuss the challenges and possibilities for F. to study in Europe and how this journey could be both meaningful and achievable for her. Her determination and role as a young colleague and artist leave a lasting impression.
Impressions of F.
F. is not only a talented artist but also an impressive young woman fighting for her ideals. Her strong character and ambition to achieve independence are at the heart of this portrait. I aim to capture her complexity, emotions, and the power of her message in this artwork, which is not merely an image but a celebration of her courage and passion.
The Art of De Rooze
De Rooze’s style is characterized by a deep fascination with the tactile nature of art and the use of diverse materials. A graduate of Academie Minerva, he developed material paintings that focus on texture and substance. In his current works, the distinctive structure of oil paint continues to play a key role. Since 2007, a noticeable shift in his work emphasizes color, chance, and undefined empty spaces. De Rooze abandons strict rules and focuses on the joy of painting, referred to as “plaisir de paintre.”
Abstract Galaxis Coincidentia Portraits
Since 2016, De Rooze has been creating the series Abstract Galaxis Coincidentia Portraits, honoring his muses from India, Iran, and Italy. These portraits are not literal depictions but rather interpretations reflecting the interplay between model and painter. His experiences in former Dutch New Guinea and encounters with Indian and Indonesian cultures, imbued with mysticism and spirituality, undoubtedly influence his work. The mystical inclinations of his Indonesian aunts also laid a foundation for his abstract portraits.
In these works, the portraits are translated into “colorfields,” where he combines colorful strokes of acrylic and oil paint. Using spatulas, scrapers, or paint pouring techniques, De Rooze creates color patches that embody the essence of the subject. He describes this unique approach as Abstract Romanticism, a style where emotion, intuition, and color converge.
Beschrijving
Portret van F.
Dit portret is een eerbetoon aan F, een Iraanse muze uit Teheran.Onze ontmoeting vond plaats via sociale media, tijdens een van de vele Zoom-vergaderingen en communicatiekanalen die populair werden tijdens de coronacrisis en de bijbehorende isolatie van de overheid. Farr, net afgestudeerd aan de Kunst Academie in Teheran, was vastbesloten om zich te ontwikkelen als kunstenares, ondanks de uitdagingen die ze tegenkwam als vrouw in Iran.
F. woont samen met haar jonge broertje en moeder, en haar leven is doordrenkt van de strijd voor vrijheid. Als fervent tegenstander van het islamitische regime neemt ze deel aan protesten, waarmee ze haar stem en creativiteit gebruikt om verandering te bewerkstelligen. De gevolgen van deze dappere acties zijn echter ernstig geweest; ze is beschoten en gewond geraakt tijdens haar verzet.
Huidige Communicatie
De communicatie tussen mij en F. is van groot belang en gebeurt nog steeds regelmatig via sociale media. We bespreken de uitdagingen en mogelijkheden voor F. om in Europa te studeren, en hoe deze reis voor haar zowel zinvol als haalbaar kan zijn. Haar vastberadenheid en haar rol als jonge collega-kunstenares maken grote indruk.
Indrukken van F.
F. is niet alleen een getalenteerde kunstenares, maar ook een imposante jonge vrouw die vecht voor haar idealen. Haar sterke karakter en ambitie om zelfstandigheid te bereiken, vormen het hart van dit portret. Ik probeert haar complexiteit, emotie en de kracht van haar boodschap vast te leggen in dit kunstwerk, dat niet alleen een afbeelding is, maar ook een vieren van haar moed en passie.
De Kunst van De Rooze
De stijl van De Rooze kenmerkt zich door een diepe fascinatie voor het tactiele aspect van kunst en het gebruik van diverse materialen. Hij is afgestudeerd aan de Academie Minerva, waar hij materieschilderijen ontwikkelde die de textuur en het materiaal centraal stelden. Ook in zijn huidige werken speelt de uitgesproken structuur van olieverf een belangrijke rol. Sinds 2007 is er een ontwikkeling waarneembaar in zijn werk, waarin kleur, toeval en lege, onbepaalde ruimtes meer nadruk krijgen. De Rooze laat vaste regels los en richt zich op het plezier van het schilderen, ook wel “plaisir de paintre” genoemd.
Abstracte Galaxis Coincidentia Portretten
Vanaf 2016 creëert De Rooze de serie “Abstracte Galaxis Coincidentia Portretten”, waarin hij zijn muzes uit India, Iran en Italië eert. Deze portretten zijn niet louter letterlijke weergaven, maar eerder interpretaties die de wisselwerking tussen model en schilder weerspiegelen. Zijn ervaringen in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea en de ontmoeting met de Indische en Indonesische cultuur, doordrongen van mystiek en spiritualiteit, beïnvloeden ongetwijfeld zijn werk. De invloeden van zijn Indonesische tantes, die ook een band met het mystieke deelden, hebben een fundament gelegd voor zijn abstracte portretten.
In deze werken zijn de portretten vertaald naar “colorfields”, waarbij hij kleurrijke toetsen van acrylverf en olieverf combineert. Door gebruik te maken van spatels, rakels of door verf te gieten, creëert De Rooze kleurvlekken die het karakter van de afgebeelde persoon belichamen. Deze unieke benadering beschrijft hij als Abstract Romanticism, een stijl waarin emotie, intuïtie en kleur samenkomen.
De oorspronkelijke tekst.:
Galaxis Coincidentia F.K.
Olie en acryverf op doek 2024. 110 x 100cm
Een portret van een Iraanse Muse uit Teheran.
Wij zijn elkaar via de sociale media tegengekomen, op een van de talrijke zoom meetingen en andere communicatie mogelijkheden tijdens Corona quarantaine en isolatie politiek van de overheid. F. was net afgestudeerd aan de Kunst en Ontwerp Academie in Teheran en probeerde als kunstenares, vrouw en onderdeel van haar kleine familie- zij woont samen met haar kleine broer en moeder) , zich te ontwikkelen en staande te houden. Als fervent anti regime vrouw waren protesten een onderdeel van haar uiting tot roep van vrijheid t.a.v. Het islamitische regime. Beschoten en gewond geraakt waren de gevolgen hiervan. Wij communiceren nog geregeld via de sociale media, over of en hoe het voor haar zinvol en haalbaar is een tijd in Europa te studeren. Een waarlijk imposante jonge collega kunstenares en vrouw.
De kunst van De Rooze kenmerkt zich door een diepe fascinatie voor het tactiele en het gebruik van diverse materialen. Afgestudeerd aan de Academie Minerva met materieschilderijen, laat hij textuur en materiaal centraal staan in zijn werk. Zelfs in zijn huidige schilderijen speelt de uitgesproken structuur van olieverf een belangrijke rol. Zijn kunst weerspiegelt een ontwikkeling vanaf 2007, waarin kleur, toeval, en lege, onbepaalde ruimtes meer nadruk krijgen. De Rooze laat vaste regels los en richt zich op het plezier van het schilderen, ook wel “plaisir de paintre” genoemd.
Vanaf 2016 creëert De Rooze de serie “Abstracte Galaxis Coincidentia Portretten”, waarin hij zijn muzes, vrouwen uit India, Iran, en Italië, eer betoont. Deze portretten zijn geen letterlijke weergaven maar eerder interpretaties die een wisselwerking tussen model en schilder weergeven. Zijn ervaring in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea en de ontmoeting met de Indische en Indonesische cultuur, doordrongen van mystiek en spiritualiteit zoals Goena Goena, hebben mogelijk een onbewuste invloed gehad op zijn werk. De invloeden van zijn Indonesische tantes, die een band met het mystieke deelden, vormden een basis voor zijn abstracte portretten.
Deze werken worden vertaald naar “colorfields”, waarin hij kleurrijke toetsen van acrylverf en olieverf combineert. Door gebruik te maken van spatels, rakels of door verf te gieten, creëert De Rooze kleurvlekken die het karakter van de afgebeelde persoon belichamen. Deze unieke benadering omschrijft hij als Abstract Romanticism, een stijl waarin emotie, intuitie en kleur elkaar ontmoeten.